Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • drożdże

    2 dkg
  • mleko

    5 łyżek
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

  • śmietana gęsta kwaśna

    2 łyżki
  • olej

    1 łyżka
  • żółtko jaja

    1 sztuka
  • krewetki koktajlowe

    15 dkg
  • salami

    15 dkg
  • mozzarella małe kulki

    1/2 opakowania
  • mozzarella w kulce

    1 sztuka
  • pomidorki koktajlowe

    10 sztuk
  • oliwki zielone

    5 sztuk
  • oliwki czarne

    5 sztuk
  • papryki grillowane z zalewy

    2 sztuki
  • pieczareki całe

    5 sztuk
  • cebula biała

    1 sztuka
  • Pieprz biały mielony Prymat

  • czosnek

    1 ząbek
  • olej

  • pasta paprykowo pomidorowa

    1/2 szklanki
  • ketchup

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem foto
Mąkę wsypuję do malaksera, dodaję olej, żółtko, śmietanę, sól Mleko delikatnie podgrzewam, dodaję drożdże+cukier i odstawiam do wygarowania. Wygarowane drożdże dodaję do mąki i reszty składników, zamykam malakser i miksuję tak długo aż ciasto odchodzi od ścian miski. Wyciągam, podsypuję blat mąką, robię kulę, rozpłaszczam ją i wałkuję okrąg większy od blaszki. Nakładam na blachę, robię rant i nakładam ulubiony farsz. Ciasto podpiekamy około 5 minut.
Krok 2 - Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem foto
Krewetki bejcuje w oleju 2 łyżki, sól, pieprz, oregano suszone i bazylia, sprasowany ząbek czosnku. Smażę je na patelni około 3 minuty.
Krok 3 - Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem foto
Następnie wykładam na podpieczone ciasto, pastę pomidorową zmieszaną z ketchupem którą rozsmarowuje, na to ser mozzarella, dużą kulkę kroję na plastry, Male kulki przekrawam na pół. Na to plastry salami i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Pieczarki kroje na plastry, razem z cebulką i podsmażam na patelni. Doprawiam solą. pieprzem i wykładam na pizze. Wkładam pizze do piekarnika na kolejne 10 minut żeby ser się rozpuścił.
Krok 4 - Pizza z krewetkami, rukolą i nagietkiem foto
Na podpieczoną pizze z serem wykładam Rukolę, pokroje oliwki, pokrojoną paprykę, oraz krewetki podsmażone. Posypuje płatkami nagietka.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (25)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
cookingangelika 13.02.2017 14:14
Ciekawa pizza
Joannasz3190 22.04.2014 14:01
Ciekawe połączenie :)
marcia7 13.04.2014 16:39
pyszna sałateczka
halina17 27.03.2014 22:12
Jaka kolorowa pizza.
as28 26.03.2014 20:55
wygląda i smakuje pewnie super
Marta1986 26.03.2014 17:38
apetycznie wygląda
kasienka23 26.03.2014 17:32
wygląda rewelacyjnie!
agnieszka214 24.03.2014 17:56
bardzo pyszne
artur7 03.03.2014 15:00
bogactwo smakow
gosia561 25.12.2013 23:31
Niesamowita kompozycja dodatków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat