Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z kalafiorem, pomidorem i mozzarellą.
2. Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem. Do mąki wbijamy jajko, dodajemy roztarte drożdże, sól, olej i śmietanę, następnie zagniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o średnicy 23 cm posmarowanej masłem.
3. Na ciasto rozsmarowujemy koncentrat pomidorowy i oprószamy ziołami i pomidorami mielonymi i suszonymi , następnie układamy plasterki pomidora, na pomidora układamy różyczki kalafiora i znów posypujemy ziołami i mielonymi i suszonymi pomidorami.
4. Pizze wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia wykładamy ser mozzarella pokrojony w plasterki, zapiekamy kilka chwil, aż ser się rozpuści.
5. Gorącą pizzę kroimy i podajemy. Smacznego.