Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z dwoma serami, figami i szparagami
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól. Drożdże rozcieramy z niewielką ilością cukru. Kidy drożdże staną się płynne, dodajemy do mąki. Następnie wlewamy wodę, oliwę i wyrabiamy na gładko. Z ciasta formujemy kulę, oprószamy mąką, przekładamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Pesto z rukoli:
Rukolę miksujemy z orzechami, ząbkiem czosnku i oliwą. Do smku doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, rozsmarowujemy pesto i układamy ćwiartki fig, pokrojone na mniejsze kawałki szparagi, pokrojoną w piórka cebulę, rozkruszamy ser kozi i układamy plastry mozzarelli.
Pieczemy 20-25 min w temperaturze 200°C (góra-dół).