Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z cukinią i świezymi ogórkami

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto:
mąka pszenna 1,5 szklanki
mleko 0,5 szklanki
drożdże 1,5 dag
cukier 1 szczypta
sól 0.5 łyżeczki
olej 1 łyzka
Dodatki:
cukinia 0,5
pomidor 1
ogórki 2
cebula 0,5
czosnek ząbki 2
pieczarki 20 dag
ser żółty 10 dag
parówka 1
masło roślinne 1 łyżka
sos bułgarski 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z cukinią i świezymi ogórkami

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiewamy i przesypujemy do miski. Drożdże mieszamy z cukrem, kiedy się rozpuszczą dodajemy do nich olej, sól i mleko – całość przelewamy do miski. Zagniatamy jednolite ciasto, jeśli lepi się do rąk to dosypujemy nieco mąki – odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut a w tym czasie kroimy pozostałe składniki.
Krok 1 - Pizza z cukinią i świezymi ogórkami foto
2
Ogórki, pomidora i cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie kroimy w plastry. Z parówki ściągamy folię i kroimy ją w plasterki.
Krok 2 - Pizza z cukinią i świezymi ogórkami foto
3
pieczarki kroimy w cienkie półplasterki, cebulę w kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni topimy masło i rumienimy na nim cebulkę razem z czosnkiem, po 2 minutach dodajemy pieczarki, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i smażymy do miękkości. Ser ścieramy na wąskich otworach.
Krok 3 - Pizza z cukinią i świezymi ogórkami foto
4
Ciasto cienko wałkujemy w kształcie koła i układamy na dużej blaszce którą wcześniej smarujemy delikatnie olejem. Ciasto wkładamy do piekarnika na 10 minut i pieczemy w temp. 180*. Po tym czasie ciasto wyjmujemy, smarujemy je sosem, rozkładamy usmażone pieczarki i układamy symetrycznie pokrojone ogórki, parówkę i pomidora – wkładamy na 8 minut, następnie wyjmujemy pizze, posypujemy serem i oregano, układamy plastry cukinii i ponownie wkładamy pizze do piekarnika na kolejne 5-7minut.
Krok 4 - Pizza z cukinią i świezymi ogórkami foto
5
Gorącą pizzę po wyjęciu z piekarnika kroimy na trójkątne kawałki i polewamy ketchupem.
Krok 5 - Pizza z cukinią i świezymi ogórkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miki47 04.09.2012 10:32
ładnie wygąda
tessinka 25.08.2012 22:01
zdrowa pizza :)
Sroczka 25.08.2012 21:04
Bardzo pomysłowy farsz.
Rafał10 25.08.2012 19:33
Mniam :) Uwielbiam
Justyna28 25.08.2012 18:00
spróbowałabym chętnie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak