Pizza z boczniakami i fasolką

Pizza z boczniakami i fasolką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • woda letnia

    200 ml
  • drożdże świeże

    2 dag
  • cukier

    0,5 łyżeczki
  • sól

    0,5 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • cebula podsmażona

    2 łyżki

Pozostałe produkty

  • boczniaki

    15 dag
  • masło

    1 łyżka
  • cebula

    0,5 szt
  • ketchup

    2 łyżki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • ser żółty starty

    10 dag
  • szynka gotowana

    10-15 dag
  • fasolka szparagowa

    1 garść
  • pomidorki koktajlowe

    kilka
  • sól do smaku

  • pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pizza z boczniakami i fasolką

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza z boczniakami i fasolką  foto
Do miski wlać ciepłą wodę, dodać cukier, pokruszone drożdże, wsypać mąkę i wymieszać.

Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce na około 15-20 minut.
Krok 2 - Pizza z boczniakami i fasolką  foto
Do wyrośniętego rozczynu dodać sól, olej i smażoną cebulkę, wyrabiać około 5-7 minut.
Krok 3 - Pizza z boczniakami i fasolką  foto
Następnie ciasto wyjąć z miski, uformować pizzę, ułożyć w formie lub na blaszce.

Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 15-20 minut.
Krok 4 - Pizza z boczniakami i fasolką  foto
Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć posiekaną cebulę i boczniaki. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 5 - Pizza z boczniakami i fasolką  foto
Ciasto posmarować ketchupem, posypać ziołami i odrobiną żółtego sera. Wyłożyć boczniaki z cebulą.
Krok 6 - Pizza z boczniakami i fasolką  foto
Następnie ułożyć pokrojoną szynkę, fasolkę i pomidorki. Posypać resztą startego sera i włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec około 12-15 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

berys18 27.06.2017 10:00
apetyczna pizza

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat