Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z ajwarem i suszonymi pomidorami
Sposób przygotowania
Drożdże wymieszać w kubku z cukrem, 100 ml ciepłej wody i 2 łyżeczkami mąki. Przykryć i odstawić na około 15 minut w ciepłe miejsce.
Do miski przesiać mąkę, dodać resztę ciepłej wody, sól, spieniony rozczyn drożdżowy i oliwę. Połączyć delikatnie mieszając drewnianą łyżką.
Następnie wyrabiać ciasto przez około 15 minut, przykryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Przełożyć na dużą blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia, uformować placek, przykryć ściereczką, odstawić na około 1/2 godziny w ciepłe miejsce. Podrośnięte ciasto posmarować ajwarem, posypać ziołami prowansalskimi.
Na przygotowane ciasto wyłożyć pieczarki, pokrojone pomidory, boczek i kiełbasę.
Piekarnik nagrzać do 250°C, włożyć blaszkę z pizzą i piec przez około 12-14 minut.