Pizza Rzeźnicka na cienkim cieście z dipem czosnkowym

Pizza Rzeźnicka na cienkim cieście z dipem czosnkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka

    4 szkl.
  • woda ciepła

    300 ml.
  • drożdże świeże

    30 gram
  • oliwa

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżka
  • sól

    1 łyżka

Wierzch pizzy

  • bekon

    4 plastry
  • filet z kurczaka

    1 szt.
  • kiełbasa śląska

    1 pętko
  • kiełbasa krakowska

    4 plastry
  • ser mozarella

    1 duża kulka
  • cebula czerwona

    kilka krążków
  • przyprawa gyros

    2 łyżki
  • pieczarki

    1 duża szt.
  • oliwa

    1 łyżka
  • przecier pomidorowy

    3 łyżki
  • ząbek czosnku

    2 szt.

Dip czosnkowy

  • jogurt naturalny

    4 łyżki
  • majonez

    1.5 łyżki
  • ząbek czosnku

    1 ząbek przeciśnięty przez praskę
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pizza Rzeźnicka na cienkim cieście z dipem czosnkowym

1.
Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać oliwę. Rozczyn: W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Dodać cukier, sól oraz 2 łyżki mąki i dobrze wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia.
2.
Do mąki wlać rozczyn i ugnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 2 h. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną pergaminem formę od tarty lub blachy do pizzy. W ciasto powkładać posiekany czosnek. Podziurawić ciasto widelcem i wysmarować przecierem. Ułożyć pokrojony w plastry ser, pieczarki w plastrach, bekon lekko osolony, plastry kiełbasy oraz cebulkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 25-30 min. 10 min przed czasem na pizze wysypać fileta gyros.
3.
Fileta pokroić w kostkę i obsypać przyprawą gyros. Dusic na oliwie. Mięso ma być miękkie i nie przypieczone. Odstawić.
4.
Dip czosnkowy: Wszystkie składniki wymieszać. Przelać do naczynka i wstawić na kilka minut do lodówki.
paulette17
1.Przepis na ciasto starczy na 3 pizze robione w formie od tarty..Ciasto musi leżakować w lodówce, wtedy podwoja ilość oraz jest elastyczne i miękkie. 2. Ja użyłam kiełbasy żywieckiej zamiast krakowskiej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Grazyna0211 20.02.2017 12:14
super pizza
Adamorek 09.05.2015 15:01
apetycznie wygląda
Pani Domu 07.05.2015 07:11
wygląda bardzo apetycznie
marzut 05.05.2015 11:55
super przepis
Kuchnia Marty 05.05.2015 11:02
Pizza wygląda obłędnie - pewnie i tak też smakuje! Świetny przepis
Franciszek 05.05.2015 10:11
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat