Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza na cienkim spodzie z salami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 1,5 szklanki
drożdże świeże 15 gram
cukier 1 łyżeczka
sól 1 łyżeczka
woda 3/4 szklanki
oliwa 1 łyżka

Sos do pizzy

przecier pomidorowy 1 łyżka
ketchup pikantny 3 łyżki
oregano 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat 1/4 łyżeczki

Dodatkowo

salami 24 plasterki
ser żółty 100 gram
mozzarella małe kulki 4 sztuki
rukola

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cienkim spodzie z salami

Kroki postępowania

1
Drożdże w miseczce rozetrzeć z cukrem. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże, wodę i sól, wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta dodać olej i jeszcze raz dokładnie wyrobić. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Potem ciasto podzielić na dwie części.
Krok 1 - Pizza na cienkim spodzie z salami foto
2
Składniki sosu wymieszać do połączenia.
Krok 2 - Pizza na cienkim spodzie z salami foto
3
Ciasto cienko rozwałkować ( placki o średnicy 30 cm). Posmarować sosem.
Krok 3 - Pizza na cienkim spodzie z salami foto
4
Posypać startym żółtym serem , rozłożyć plasterki salami, posypać rozerwanymi kulkami mozzarelli.
Krok 4 - Pizza na cienkim spodzie z salami foto
5
Piec 10 minut w temperaturze 230 stopni z termoobiegiem. Po upieczeniu posypać rukolą.
Krok 5 - Pizza na cienkim spodzie z salami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cranberry 22.03.2015 10:02
Wyglada pysznie
pajbek 21.03.2015 20:09
Dla mnie pycha :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak