Przepis i sposób przygotowania na: Pizza na cienkim spodzie
Kroki postępowania
Rozczyn do ciasta.
Do małego pojemnika dodajemy pokruszone drożdże w kostce 22 gram, 1 łyżkę mąki najlepiej typu "00", 1 łyżeczkę cukru oraz 1/3 szklanki ciepłej wody. Całość dokładnie mieszamy ręcznie.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn w tym czasie powinien zwiększyć swoją objętość.
Ciasto.
Do dużej miski dajemy rozczyn, oraz pozostałe składniki ciasta (sól, oliwę z oliwek, pozostałą mąkę i pozostałą ciepłą wodę).
Ciasto wyrabiamy ręcznie dość długo, przynajmniej 15 minut, nie powinno się lepić.
Miskę z ciastem przykrywamy odrobinę wilgotną ściereczką od naczyń i odstawiamy na 2 godziny w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
SOS
Czosnek drobno siekamy lub wyciskamy przez praskę i podsmażamy na oliwie z oliwek kilka minut.
Do niewielkiego garnka dajemy podsmażony czosnek, obrane pomidory i pozostałe składniki na sos. Wszystko mieszamy blenderem. Gotujemy sos na niewielkim ogniu około 25 minut aby nie był wodnisty tylko zgęstniał.
Sos dzielimy na 4 części. Gdy wyrobimy kształt pizzy smarujemy wierzch sosem.
Piekarnik nagrzewamy do maksymalnej temperatury (u mnie 250 stopni).
Pizzę pieczemy bez termo obiegu, na środku piekarnika, max 9-10 minut.