Pizza gyros

Pizza gyros

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • woda ciepła

    300 ml
  • mąka pszenna

    45 dag
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól

    1 łyżeczka
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże

    15 g

farsz

  • sos pomidorowy

    1 słoiczek
  • ser żółty

    60 dag
  • filet z kurczaka

    2 sztuki
  • przyprawa do gyrosa

    2 łyżeczki
  • ogórek konserwowy Smak

    4 sztuki
  • kukurydza

    1/2 puszka
  • cebula

    1/2 sztuka
  • czosnek

    4 ząbki
  • oregano

    2 łyżeczki
  • majonez

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pizza gyros foto
Z drożdży i cukru przygotowujemy zaczyn. Następnie dodajemy go do mąki wymieszanej z solą, oliwą. Zagniatamy ciasto drożdżowe, odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut. Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę (z tej porcji wychodzą dwie pizze na cienkim cieście).
Krok 2 - Pizza gyros foto
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, następnie przekładamy starty na tarce ser żółty.
Krok 3 - Pizza gyros foto
Filet z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i podsmażamy na oliwie.
Krok 4 - Pizza gyros foto
Mięso wykładamy na ciasto wraz z pokrojonym w plasterki ogórkiem
Krok 5 - Pizza gyros foto
Wykładamy cebulę pokrojoną w piórka, plasterki czosnku, osączoną z zalewy kukurydzę. Wierzch posypujemy oregano.
Krok 6 - Pizza gyros foto
Na koniec na pizzę wykładamy (gdzieniegdzie) majonez.
Krok 7 - Pizza gyros foto
Pizzę pieczemy w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gosia56 02.06.2014 15:54
na pewno pycha;)
gosia561 02.06.2014 13:58
super połączenie
bhb8 02.06.2014 12:38
z chęcią bym zjadła :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat