Drożdże rozpuszczamy w 250 ml ciepłej wody (nie gorącej), dodajemy cukier i czekamy aż drożdże się rozpuszczą, mieszamy. Rozczyn zostawiamy na 5 minut. Całą mąkę wsypujemy do miski, robimy wgłębienie, wlewamy drożdże, zasypujemy mąką z brzegów, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Dodajemy łyżeczkę soli i oliwę, dokładnie wyrabiamy ciasto (przy okazji wyrabiając też muskuły). Ciasto formujemy w kulę, podsypujemy mąką i wkładamy do miski, przykrywamy, najlepiej ściereczką, odstawiamy na 30-45 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyjmujemy ciasto z miski, podsypujemy blat mąką i ponownie zagniatamy ok. 10 minut. Od czasu do czasu unosimy ciasto i uderzmy nim o blat, żeby nabrało powietrza. Z ciasta ponownie formujemy kulę i ponownie wkładamy do miski i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na ok. 30 minut. Ciasto należy rozwałkować formując placek. Z tej porcji można też zrobić 4 małe pizze.
ebulę i czosnek drobno kroimy. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i czosnek przez ok. 5 minut, ale mieszamy, bo się przypali i sos będzie gorzki. Dodać pomidory (pastę). Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 40 minut na małym ogniu. Po ok. 20 minutach gotowania dodać suszone zioła, które wcześniej rozkruszamy w palcach. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Sos rozsmarowujemy na cieście i układamy dodatki.
Ja zrobiłam dwa rodzaje. Połowa z serem typu Lazur, suszonymi pomidorami i rukolą, a drugą połowę: szynka, żółty ser, cebula, oliwki i świeże pomidory. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 220 stopni na papierze do pieczenia, ok. 20 minut. Jednak czas pieczenia zależy od grubości ciasta i ilości dodatków. Trzeba więc sprawdzać, czy pizza nie przyrumienia się za bardzo od spodu.
Smacznego!