Przepis i sposób przygotowania na: Pizza
Kroki postępowania
2/3 szklanki mleko,
1 łyżeczka Sól,
2/3 szklanki woda,
8 łyżek oliwa,
2 sztuki jajko,
7 dag drożdże,
1 łyżeczka cukier
Z podanego przepisu wyszło 10 okrągłych pizz o średnicy ok 20 cm.
Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże, cukier, mieszamy aż drożdże się rozpuszczą. Odstawiamy na 20 minut.
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Następnie łączymy pozostałe składniki: mąkę, jajka, oliwę,sól, wodę. Zagniatamy. Dodajemy drożdże.
Wszystko ze sobą zagniatamy, wyrabiamy aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie łatwo odchodziło od dłoni.
Ciasto odkładamy na 20 minut pod przykryciem.