Pizza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2,5 szkl
  • olej

    0,5 szkl
  • woda letnia

    0,5 szkl
  • drożdże

    4 dag
  • cukier

    1 łyżeczka
  • sól

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy cukier, sól, łyżeczka mąki i trzy łyżki wody. Mieszamy i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. pół godziny.
Po tym czasie dodajemy resztę składników i wrabiamy ciasto, aż wszystko się połączy. Odstawiamy w ciepłe miejsce ponownie do wyrośnięcia.
Formę (taką dużą, na cały piekarnik) smarujemy łyżką oleju.
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość formy, wylepiamy całą formę łącznie z brzegami.
Smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy oregano i dodajemy takie składniki, na jakie mamy w danej chwili ochotę (pieczarki, wędlina, mięso, pomidory, papryka, oliwki, tuńczyk i oczywiście starty ser).
Wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut na 180 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
edita15 13.02.2012 21:32
kolorowo

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat