Piwo słodowe

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • słód jęczmienny

    4 kg
  • chmiel

    3 dkg
  • drożdże

    2 dkg
  • woda

    10 litrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Słód rozdrobniony i chmiel zalać 10 litrów zimnej wody, zagotować i gotować na wolnym ogniu przez kwadrans, ostudzić, przecedzić przez płótno do szklanej butli, dodać 2 dkg drożdży rozmieszanych ze szklanką letniej wody, łyżką cukru i mąki pszennej oraz sfermentowanych wcześniej w glinianym naczyniu ustawionym w cieple. Fermentować 3-8 dni w zależności od temperatury pomieszczenia. Zlać płyn znad osadu do butelek, szczelnie zamknąć, trzymać w chłodzie kilka dni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pipi765 21.01.2012 11:24
pyszne jest
Izabela/bella81 22.04.2011 07:29
I jak smakuje? Przypomina smak piwa?
Iwona51 17.12.2010 13:14
super
RenataZ-et 09.12.2010 09:15
Bardzo ciekawe
anja3107 07.11.2010 14:13
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat