Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwny chlebek

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka chlebowa 2,5 szklanki typ 750
mąka razowa 1 szklanka żytnia
drożdże 4 dag
piwo ciemne 1,5 szklanki
sól łyżeczka
miód łyżeczka
melasa łyżeczka
olej 1,5 łyżki
kminek Prymat 2 łyżeczki
jajko do posmarowania
mak do posypania

Porada

Chlebuś ma przyjemny piwny aromat i posmak! Idealny na męskie spotkania:)

Przepis i sposób przygotowania na: Piwny chlebek

Kroki postępowania

1
Połowę piwa delikatnie podgrzewamy. Dodajemy do niego miód, melasę oraz drożdże i 2 łyżki mąki chlebowej. Składniki mieszamy i pozostawiamy do podrośnięcia.
W misce umieszczamy pozostałą mąkę chlebową, mąkę żytnią, sól, kminek i olej.
Krok 1 - Piwny chlebek foto
2
Do przygotowanym składników wlewamy pozostałe piwo i gotowy rozczyn. Całość wyrabiamy około 15 minut (Ewentualnie możemy dodać jeszcze 1-2 łyżki wody).
Krok 2 - Piwny chlebek foto
3
Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i miski.
Po tym czasie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na około 50 minut, by podwoiło swoja objętość. Wyrośnięte odpowietrzamy i formujemy zgrabny bochenek.
Krok 3 - Piwny chlebek foto
4
Uformowany chlebek smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy makiem i nacinamy dekoracyjnie w kilku miejscach. Tak przygotowany odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia, po czym pieczemy około 1 godzinę w 180°C. Po wyjęciu studzimy na kratce.
Krok 4 - Piwny chlebek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 28.01.2015 08:36
Przepiękny chlebek :)
Ola1984 28.01.2015 07:35
Pyszny chlebek :)
MałaMi89 27.01.2015 22:12
Nigdy nie jadłam piwnego.. bardzo ciekawy :)
Renata9 27.01.2015 20:31
bardzo smaczny chlebek
Sroczka 27.01.2015 17:04
Pyszny chlebek, zjadłabym kromeczkę.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak