Piwne naleśniki ( 2 nadzienia)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1 szklanka
  • jajko

    3 sztuki
  • mleko

    100 ml
  • piwo porter

    150 ml
  • szpinak mrożony

    1 opakowanie
  • śmietanka 12-procentowa

    50 ml
  • czosnek

    2 ząbek
  • mięso mielone

    300 g
  • majonez

    2 łyżki
  • ketchup

    4 łyżki
  • cebulka dymka

    1 sztuka
  • olej do smażenia

  • ser żółty

    100 g
  • feta

    1 opakowanie
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piwne naleśniki ( 2 nadzienia) foto
Najpierw trzeba zrobić ciasto na naleśniki ponieważ musi chwilę postać po wyrobieniu (ok 20min). Ubijamy jajka na pianę dodając szczyptę soli. Następnie dodajemy mąkę mleko i piwo. Pod koniec ubijania możemy do ciasta dodać przyprawy (czosnek granulowany, zioła prowansalskie, bazylię, paprykę- generalnie według uznania).
Krok 2 - Piwne naleśniki ( 2 nadzienia) foto
Następnie robimy farsz (są 2): pierwszy- wegetariański, drugi mięsny>
Szpinak rozmrażamy na patelni dodając śmietankę, pokrojoną dymkę i fetę (skrojoną w kostkę). Ilość sera jest zależna od gustu, ja polecam skroić pół kostki. To wszystko ma się podgrzewać na wolnym ogniu ok 10min.
Mięso mielone smażymy na oleju (lub innym dowolnym tłuszczu). Przyprawiamy do smaku (sól, pieprz). Dodajemy ząbek czosnku (pokrojonego w kosteczkę lub wyciśniętego przez prasę do czosnku). Gdy mięso będzie gotowe dodajemy majonez i ketchup. Na koniec dodajemy starty żółty ser.
Krok 3 - Piwne naleśniki ( 2 nadzienia) foto
Teraz należy usmażyć naleśniki (z mojej porcji wychodzi ok 8-12, zależy od preferowanej grubości)- ciasto będzie ciemne, gdyż dodaliśmy ciemne piwo porter (ale możemy użyć każdego rodzaju piwa, będzie puszyste i wyśmienite w smaku. Naleśniki napełniamy farszem (raz wegetariańskim, raz mięsnym). Sugeruję podać je w postaci:
- zwiniętych ruloników lub
-kieszonek (robimy z naleśników kieszonki napełnione farszem i związane np szczypiorkiem) lub
-złożone tylko na pół
Drobna sugestia: możemy zrobić do naleśników sos ze śmietanki i 1 ząbka czosnku, doprawiony solą i pieprzem do smaku.
Możemy również ułożyć naleśniki w naczyniu żaroodpornym i zapiec żółtym serem lub mozzarellą.
Smacznego :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat