Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pita

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

drożdże 30 g
mąka pszenna 85 dag
cukier 1 łyżeczka
woda 2 szklanki
sól 2 łyżeczki
olej roślinny 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Pita

Kroki postępowania

1
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej wody z łyżeczką cukru, odstawiamy na około 15- 20 min. w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, wlewamy rozpuszczone drożdże, dodajemy pięć łyżek oleju, dwie łyżeczki soli oraz pół szklanki wody. Ciasto zarabiamy tak by odchodziło od ręki, jeśli jest za twarde dolewamy odrobinę wody. miską przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce tak by ciasto podwoiło swoją objętość (trwa to około 1- 1,5 godz.)
Krok 1 - Pita foto
2
Gdy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze raz i dzielimy na porcje ( takiej ilości składników wychodzi około 8 szt.) Posypujemy stolnicę mąką i rozwałkowujemy porcję na grubość około 1,5 cm.

Czekając by już rozwałkowane ciasto odrobiną wyrosło rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni.
Krok 2 - Pita foto
3
Dużą blachę smarujemy olejem i rozgrzewamy przez 3- 4 min w piekarniku.
Placki smarujemy z wierzchu wodą by się nie przypaliły.
rozkładamy placki na blasze i pieczemy 10 min ( plus/minus 4 min, zależy od piekarnika)
Placki są gotowe gdy delikatnie się przyrumienią.
Krok 3 - Pita foto
4
Placki wyciągamy z piekarnika po chwili są gotowe do spożycia.
Jeśli chcemy można przechować je na później, w tym celi należy zawinąć je w folie aluminiową gdy jeszcze są ciepłe.

ŻYCZĘ SMACZNEGO :)
Krok 4 - Pita foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia_mc 04.09.2013 08:59
Świetny przepis, na pewno wypróbuję
Katarina 07.08.2013 17:49
Nigdy nie robiłam sama zabieram przepis do swojej książki :)
Aannkaa82 05.08.2013 15:49
Fajne, muszę wypróbować, idealne do domowego gyrosa.
zielonamorelka 24.02.2013 16:44
w domu jeszcze nei robilam.zapisuje przepis i niebawem wyprobuje
Milena87 24.02.2013 16:24
jadłam kiedyś, ale tylko sklepowe, domowe są świetne!
miszelka 24.02.2013 16:21
lubię takie chlebki :)
Monika58 24.02.2013 15:30
dobre
wyattearp 24.02.2013 15:13
super
Laila2786 24.02.2013 14:49
taka chrupiąca pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak