Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem

Ewa
Ewa

Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • zmielone pistacje

    80 g
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    150 g
  • śmietana 18 proc

    1 łyża
  • zmielone pistacje

    100 g
  • biała czekolada

    100 g
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    2-3 łyżki
  • cukier puder

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem

Do przesianej mąki dodajemy zmielone pistacje oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-12 minut, termoobieg 180 stopni. Można podawać je same, lub z pistacjowym kremem.
Pistacjowy krem:
· 100 g zmielonych pistacji
· 100 g białej czekolady
· 1 łyżka masła
· 2 łyżki mleka + odrobina do rozrzedzenia masy
· 2-3 łyżki cukru pudru

Czekoladę z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Masą czekoladową zalewamy zmielone pistacje, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzamy ją odrobiną mleka. Tak przygotowanym kremem smarujemy pistacjowe herbatniki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

eMMe 02.10.2013 11:52
Świetny przepis. Uwielbiam pistacje więc to coś dla mnie:)
sylwia_mc 02.10.2013 09:13
pyszne domowe herbatniki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat