Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
zmielone pistacje 80 g
masło 200 g
cukier puder 150 g
śmietana 18 proc 1 łyża
zmielone pistacje 100 g
biała czekolada 100 g
masło 1 łyżka
mleko 2-3 łyżki
cukier puder 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem

Do przesianej mąki dodajemy zmielone pistacje oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-12 minut, termoobieg 180 stopni. Można podawać je same, lub z pistacjowym kremem.
Pistacjowy krem:
· 100 g zmielonych pistacji
· 100 g białej czekolady
· 1 łyżka masła
· 2 łyżki mleka + odrobina do rozrzedzenia masy
· 2-3 łyżki cukru pudru

Czekoladę z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Masą czekoladową zalewamy zmielone pistacje, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzamy ją odrobiną mleka. Tak przygotowanym kremem smarujemy pistacjowe herbatniki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

eMMe 02.10.2013 11:52
Świetny przepis. Uwielbiam pistacje więc to coś dla mnie:)
sylwia_mc 02.10.2013 09:13
pyszne domowe herbatniki :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak