Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem

Ewa

Pistacjowe herbatniki muśnięte pistacjowym kremem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    300 g
  • zmielone pistacje

    80 g
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    150 g
  • śmietana 18 proc

    1 łyża
  • zmielone pistacje

    100 g
  • biała czekolada

    100 g
  • masło

    1 łyżka
  • mleko

    2-3 łyżki
  • cukier puder

    2-3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do przesianej mąki dodajemy zmielone pistacje oraz cukier puder. Dokładnie mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Pieczemy ok. 10-12 minut, termoobieg 180 stopni. Można podawać je same, lub z pistacjowym kremem.
Pistacjowy krem:
· 100 g zmielonych pistacji
· 100 g białej czekolady
· 1 łyżka masła
· 2 łyżki mleka + odrobina do rozrzedzenia masy
· 2-3 łyżki cukru pudru

Czekoladę z łyżką masła i mlekiem roztapiamy nad kąpielą wodną. Masą czekoladową zalewamy zmielone pistacje, dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za gęsta rozrzedzamy ją odrobiną mleka. Tak przygotowanym kremem smarujemy pistacjowe herbatniki. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
eMMe 02.10.2013 11:52
Świetny przepis. Uwielbiam pistacje więc to coś dla mnie:)
sylwia_mc 02.10.2013 09:13
pyszne domowe herbatniki :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat