Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piramidki waniliowo - krówkowe z malinami i galaretką kawową

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa krówkowa 100 g
cukier puder 50 g
śmietana 30% 400 ml
espresso 100 ml
mleko 50 ml
biszkopty okrągłe 12 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżeczki
kawa rozpuszczalna do oprószenia
maliny żółte do dekoracji
twaróg 200 (waniliowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Piramidki waniliowo - krówkowe z malinami i galaretką kawową

Łyżeczkę żelatyny spożywczej rozprowadzić w 50 ml wrzącej wody. Pozostawić, aby napęczniała. Połączyć z espresso. Przelać do szklanki, dobrze ostudzić i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Powstałą galaretkę wyjąć, pokroić na plastry lub w kostkę.

Pozostałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała.

Śmietanę 30 % ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową i połowę żelatyny, a do drugiej serek waniliowy, cukier puder i pozostałą żelatynę. Jedną i drugą część masy śmietanowej dokładnie wymieszać.

Przygotować 6 filiżanek kształtem przypominających piramidki. Do każdej nałożyć po porcji przygotowanej masy waniliowej. Na masie waniliowej ułożyć po jednym biszkopcie. Kolejne warstwy stanowią masa krówkowa i biszkopt. Filiżanki z deserem włożyć do lodówki na 2 godziny.

Filiżanki z deserem zamoczyć na chwilę w gorącej wodzie. Wyjąć piramidki, odwracając filiżankę do góry dnem. Na wierzchu każdej z nich ułożyć żółte maliny. Oprószyć kawą rozpuszczalną. Podawać z galaretką kawową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gosia40 22.08.2012 13:02
Coś dla wielbicieli kawy :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak