Piramidki waniliowo - krówkowe z malinami i galaretką kawową

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masa krówkowa

    100 g
  • cukier puder

    50 g
  • śmietana 30%

    400 ml
  • espresso

    100 ml
  • mleko

    50 ml
  • biszkopty okrągłe

    12 szt.
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    3 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna

    do oprószenia
  • maliny żółte

    do dekoracji
  • twaróg

    200 (waniliowy)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Łyżeczkę żelatyny spożywczej rozprowadzić w 50 ml wrzącej wody. Pozostawić, aby napęczniała. Połączyć z espresso. Przelać do szklanki, dobrze ostudzić i wstawić do lodówki na około 1,5 godziny. Powstałą galaretkę wyjąć, pokroić na plastry lub w kostkę.

Pozostałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała.

Śmietanę 30 % ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową i połowę żelatyny, a do drugiej serek waniliowy, cukier puder i pozostałą żelatynę. Jedną i drugą część masy śmietanowej dokładnie wymieszać.

Przygotować 6 filiżanek kształtem przypominających piramidki. Do każdej nałożyć po porcji przygotowanej masy waniliowej. Na masie waniliowej ułożyć po jednym biszkopcie. Kolejne warstwy stanowią masa krówkowa i biszkopt. Filiżanki z deserem włożyć do lodówki na 2 godziny.

Filiżanki z deserem zamoczyć na chwilę w gorącej wodzie. Wyjąć piramidki, odwracając filiżankę do góry dnem. Na wierzchu każdej z nich ułożyć żółte maliny. Oprószyć kawą rozpuszczalną. Podawać z galaretką kawową.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Gosia40 22.08.2012 13:02
Coś dla wielbicieli kawy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat