Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
masa krówkowa
100 g -
cukier puder
50 g -
śmietana 30%
400 ml -
espresso
100 ml -
mleko
50 ml -
biszkopty okrągłe
12 szt. -
Żelatyna wieprzowa Prymat
3 łyżeczki -
kawa rozpuszczalna
do oprószenia -
maliny żółte
do dekoracji -
twaróg
200 (waniliowy)
Przepis i sposób przygotowania Piramidki waniliowo - krówkowe z malinami i galaretką kawową
Pozostałą żelatynę rozpuścić w gorącym mleku. Pozostawić, aby ostygła i napęczniała.
Śmietanę 30 % ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać masę krówkową i połowę żelatyny, a do drugiej serek waniliowy, cukier puder i pozostałą żelatynę. Jedną i drugą część masy śmietanowej dokładnie wymieszać.
Przygotować 6 filiżanek kształtem przypominających piramidki. Do każdej nałożyć po porcji przygotowanej masy waniliowej. Na masie waniliowej ułożyć po jednym biszkopcie. Kolejne warstwy stanowią masa krówkowa i biszkopt. Filiżanki z deserem włożyć do lodówki na 2 godziny.
Filiżanki z deserem zamoczyć na chwilę w gorącej wodzie. Wyjąć piramidki, odwracając filiżankę do góry dnem. Na wierzchu każdej z nich ułożyć żółte maliny. Oprószyć kawą rozpuszczalną. Podawać z galaretką kawową.
Komentarze (1)