Pilaw z grzybami

Pilaw z grzybami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • grzyby leśne

    1/2 kg
  • ryż

    200 g
  • marchewka

    2 sztuki
  • pomidor

    2 sztuka
  • cebula

    1 sztuka
  • masło

    3 łyżki
  • oliwa

    2 łyżki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

    do smaku
  • bułka tarta

  • natka pietruszki

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pilaw z grzybami foto
Grzyby oczyścić z piasku i igliwia,opłukać pod bieżącą wodą,pokroić na mniejsze części, wrzucić do woka lub głębokiej patelni,odparować na kuchence,mieszając od czasu do czasu,
Krok 2 - Pilaw z grzybami foto
dodać dwie łyżki masła i dwie łyżki oliwy oraz posiekaną drobniutko cebulkę udusić do miękkości.
Krok 3 - Pilaw z grzybami foto
Na drugiej patelni rozpuścić resztę masła,dodać startą na tarce jarzynowej o grubych oczkach marchewkę,poddusić 2-3 minuty,dodać pokrojone w kostkę pomidory,wymieszać dusić całość 2-3 minuty.
Krok 4 - Pilaw z grzybami foto
Ryż ugotować w osolonym wrzątku na sypko,wymieszać z grzybami oraz marchewką i pomidorami.Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz sosem sojowym,wymieszać.
Krok 5 - Pilaw z grzybami foto
Naczynie żaroodporne natłuścić masłem wysypać bułką tartą wyłożyć pilaw,wygładzić łyżką,wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na 10 minut,aby danie nabrało aromatu. Podawać na stół w naczyniu posypać natką pietruszki,rozłożyć porcje na talerze,jeść gorące. Pycha!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

norweska20

02.10.2014 22:57
smakowita propozycja

Katarzyna59

30.09.2014 18:33
bardzo apetycznie wygląda

Renata9

30.09.2014 18:00
ale smaczne jedzonko zrobiłaś, mniam :-)

2milutka

30.09.2014 16:46
Dziękuje bardzo!

Gracer

30.09.2014 16:45
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat