pilaw turecki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

ryż

  • ryż długoziarnisty

    1 szkl.
  • masło

    2 łyżki
  • rodzynki

    1/2 szkl.
  • cebula

    2 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • czosnek

    3 ząbki
  • pomidory

    4 szt. bez skórki
  • papryczka chili

    1 szt
  • daktyle

    5 szt.
  • bulion warzywny

    1 l
  • orzechy piniowe

    1/2 szkl.

przyprawy

  • Szafran nitki Prymat

    parę
  • sól

    1 łyżeczka
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • kumin

    1 łyżeczka
  • Kurkuma mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • laska cynamonu

    2 szt.
  • Cynamon mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • miód płynny

    2 łyżki
  • olej roślinny

    2 łyżki
  • natka pietruszki

kurczak

  • pierś z kurczaka

    500 g
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • miód

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kurczaka pokrój w kostkę i zamarynuj wraz z posiekana w prążki dymką. Odstaw. Posiekaj drobno cebulę i czosnek, podsmaż na oleju, dodaj pokrojona i oczyszczona paprykę żółta i chilli po chwili dodaj kurczaka i wszystkie przyprawy, smaż chwilę, dodaj łyżkę oliwy i wsyp ryż, przemieszaj, smaż chwilkę, dolej 1 szkl. bulionu, gotuj czasem mieszając cały czas dolewaj płyn. W 1/2 szkl. bulionu rozrób szafran i wlej także na patelnię, dodaj w połowie gotowania posiekane daktyle i rodzynki, gotuj aż ryż będzie miękki. Podpraż orzeszki na złoto i dodaj wraz z masłem po koniec gotowania. Dodaj kolendrę i podawaj
Jeśli nie masz szafranu zastąp go kurkumą, a kiedy nie posiadasz piniowych orzechów dodaj solone obłuskane pistację, migdały lub posiekane nerkowce będzie równie smacznie. Warto wzbogacić przepis również o suszone morele.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 25.01.2017 14:12
Pyszna propozycja
Stenka 24.01.2017 18:46
ciekawa propozycja

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat