Pikle z cukinią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • pieczarki

    50 dag
  • ogórki

    2 kg
  • papryka

    1 kg
  • kalafior

    1 sztuka
  • cebula

    50 dag
  • sól kamienna

    1 szklanka
  • ocet

    4 szklanki
  • woda

    12 szklanek
  • cukier

    4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikle z cukinią foto
Ogórki kroimy w połówki lub ćwiartki, w zależności od wielkości ogórka. Paprykę kroimy w paski lub na inne, niewielkie kawałki, kalafiora dzielimy na różyczki i obgotowujemy przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy na pół i również obgotowujemy przez chwilkę. Cebulę kroimy w plastry lub ćwiartki. Cukinię kroimy w plasterki. Jeśli używamy dużej, wówczas usuwamy nasiona.
Krok 2 - Pikle z cukinią foto
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w garnku lub dużej misce, dodajemy przyprawy, sól. Odstawiamy na 2- 3 godziny. Później warzywa przekładamy do wyparzonych słoików. Z pozostałych składników zagotowujemy zalewę i gorącą zalewamy warzywa.
Krok 3 - Pikle z cukinią foto
Zakręcamy od razu i przez kilka minut pasteryzujemy w garnku z wodą zanurzając słoiki na 2/3 wysokości. Kilka minut, czyli 8- 10.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 03.12.2013 16:47
bardzo dobre
olkaaa 23.11.2013 10:25
bardzo fajne
Katarzyna/kate1980 21.11.2013 21:33
wygląda bardzo apetycznie
IKrakowianka 20.11.2013 16:36
kolorowo i pysznie
babeczka007 19.11.2013 10:51
mniam mniam
Łukasz15 19.11.2013 10:11
Wyglądają super
noninka77 19.11.2013 09:14
super przepis:)
Klausia 19.11.2013 00:15
bardzo ciekawy i smakowity mix warzywny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat