Pikle wielowarzywne

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

    1 szt
  • brokuł

    1 szt
  • marchewki

    3 szt
  • natka pietruszki

  • czosnek

    3 ząbki
  • ocet 10 %

    1 szklanka
  • woda

    4 szklanki
  • cukier

    1/2 SZKLANKI
  • sól

    1 łyżka
  • Liść laurowy suszony Prymat

    5 szt
  • ziele angielskie

  • papryka czerwona

    2 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikle wielowarzywne foto
Wode gotować 10 minut z cukrem, octem, solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Kalafior i brokuła podzielić na różyczki, marchew i czosnek obrać oraz pokroić na cienkie plasterki.
Krok 2 - Pikle wielowarzywne foto
Z gałązek natki obrywamy listki.Paprykę pokroic na małe czastki. Marchewke, kalafior i brokuła gotować po kolei po ok 3 minuty w posolonym wrzątku, odcedzić na sicie i przelac zimną wodą. Warzywa ułożyc w słoikach warstwami, przełozyc listkami natki.
Krok 3 - Pikle wielowarzywne foto
Z zalewy wyjąć ziele i liście i zalać gorącą słoiki. Pasteryzować 25 minut. Z pokazanych skłądników wyszły 4 niewielkie słoiki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 06.08.2013 07:19
Słoiczki prezentują się super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat