Pikle w lekkiej zalewie miodowej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia żółta

    dowolna ilość
  • ogórki świeże

    dowolna ilość
  • papryka czerwona

    dowolna ilość
  • czosnek ząbki

    po 1-2 na słoik
  • papryczka chili

    do smaku
  • Ziele angielskie całe Prymat

    2-3 kulki na słoik
  • Liść laurowy suszony Prymat

    1 szt. na słoik
  • miód sztuczny

    1 łyżka na słoik
  • cukier

    2/3 szkl.
  • sól do smaku

  • ocet 10 %

    1/2 szkl.
  • woda

    3 szkl.
  • koper świeży

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować wodę z octem i cukrem, posolić do smaku.
W dużych słoikach (700-900ml) układać warstwami ogórki i cukinię pokrojone w słupki razem ze skórkami oraz paprykę pokrojoną w paski.
Między warzywa włożyć grubo pokrojone ząbki czosnku, łodyżki koperku, po jednym liściu laurowym i po 2-3 ziarna ziela angielskiego.
Na wierzchu ułożyć przekrojoną małą papryczkę chili (użyłam marynowanej), wlać po łyżce sztucznego miodu i całość dopełnić gorącą marynatą.

Słoiki zakręcić i zapasteryzować niezbyt długo, żeby warzywa pozostały chrupiące. Wyjąć z garnka i pozostawić do ostygnięcia.

Pikle nadają się do jedzenia po ok. 2 tygodniach. Im dłużej będą się marynowały, tym staną się smaczniejsze.
Habibi
Do tej marynaty celowo użyłam sztucznego miodu, ponieważ zależało mi najbardziej na nadaniu marynowanym warzywom mocnego miodowego aromatu, którego prawdziwy miód nie posiada w tak dużym natężeniu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
mysza75 26.09.2016 07:41
jakie fajne pikle
Mniam 25.09.2016 22:36
Warzywa przepięknie wyglądają w tych słoikach.
Mama niejadka 25.09.2016 20:19
Pyszne przetwory
miffiss 25.09.2016 19:56
smaczny przepis ;]
KORAL 25.09.2016 19:46
Smaczne zapasy :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat