Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikle w curry

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 2,5 kilograma
woda 3 szklanki
ocet 1 i 1/4 szklanki
cukier 1,5 szklanki
curry 3 łyżeczki
sól 1 łyżka
cebula 3 sztuki
seler nać
Gorczyca biała cała Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pikle w curry

Kroki postępowania

1
Ogórki dokładnie obrać ze skórki.
Krok 1 - Pikle w curry foto
2
Ogórki pokroić w słupki dzieląc je na 4 części.
Krok 2 - Pikle w curry foto
3
Nać selera umyć.
Cebulę obrać i pokroić na średniej grubości plastry.
Przygotować około 12 słoików małego rozmiaru.
Krok 3 - Pikle w curry foto
4
Na dnie każdego słoika ułożyć po dwa potrójne listki selera, plastrze cebuli i wsypać łyżeczkę gorczycy.
Krok 4 - Pikle w curry foto
5

Następnie pionowo, bardzo ciasno układać w słoiku ogórki pokrojone w słupki.

Krok 5 - Pikle w curry foto
6
Aby przygotować zalewę w jednym wielkim garnku należy połączyć wodę, ocet, cukier, przyprawę curry oraz sól.
Całość zagotować.
Krok 6 - Pikle w curry foto
7

Ogórki ułożone w słoikach należy zalewać gorącą zalewą.
Zaraz potem słoiki trzeba zakręcić i umieścić w garnku z wodą.

Woda powinna sięgać do połowy wysokości słoika.

Krok 7 - Pikle w curry foto
8
Słoiki należy gotować przez 5 minut od momentu zagotowania się ich zawartości.
Krok 8 - Pikle w curry foto
9
Po zagotowaniu słoiki z piklami należy wystawić z garnka.
Krok 9 - Pikle w curry foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marcia7 09.08.2013 17:04
skarby na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak