Pikle ogórkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórki

    4,8 kg
  • woda

    2 litry
  • ocet 10 %

    3 szklanki
  • sól

    6 łyżek
  • cukier

    4 łyżki
  • czosnek

    6 ząbków
  • marchew

    1 sztuka
  • przyprawa do kwaszenia ogórków

    9 łyżek
  • Goździki całe Prymat

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki umyć i osuszyć. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Ogórki ciasno ułożyć w słoikach. Do każdego dodać obrany ząbek czosnku, 1 goździk i 1,5 łyżki przyprawy do kwaszenia ogórków. Wodę zagotować z octem, cukrem, solą i marchewką. Gorącą zalewą z marchewką zalać ogórki. Zamknąć słoiki i pasteryzować je ok. 15 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Iwona51 10.08.2011 10:09
smaczne
Goya 23.11.2010 17:17
smaczne
Margo1 19.08.2010 14:31
Wyśmienite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat