Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pikantny placek ziemniaczany z mięsem, pieczarkami i figami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki surowe 1 kg
jajko 2 sztuki
cebula 2 sztuki
pieprz 1 łyżeczka
sól do smaku
sos tabasco 10-15 kropli
mąka 3-4 łyżki
mięsa gotowane różne 30-40 dkg
masło 4 dkg
pieczarki 40 dkg
fasola czerwona z puszki 1 puszka
figi suszone 10 dkg
olej do smażenia 1/2 szklanki
woda 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: pikantny placek ziemniaczany z mięsem, pieczarkami i figami

Kroki postępowania

1
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, wymieszać z drobno pokrojoną cebulą, jajkami i 2-3 łyżkami mąki. Dodać sos Tabasco, dużo pieprzu i osolić do smaku.
Krok 1 - pikantny placek ziemniaczany z mięsem, pieczarkami i figami foto
2
Na gorącym oleju piec duże i cienkie placki, aby dały się złożyć na pół.
Krok 2 - pikantny placek ziemniaczany z mięsem, pieczarkami i figami foto
3
Upiec na złoty kolor z obu stron.
Krok 3 - pikantny placek ziemniaczany z mięsem, pieczarkami i figami foto
4
W międzyczasie przygotować składniki na nadzienie.Mięsa przesmażyć z 2 dkg masła. Pieczarki też przesmażyć z 2 dkg masła.1 łyżkę mąki zrumienić, dodać do mąki mięso i grzyby, przepłukaną fasolę i pokrojoną w plastry figę.
Krok 4 - pikantny placek ziemniaczany z mięsem, pieczarkami i figami foto
5
Nadzienie przełożyć do salaterki.
Krok 5 - pikantny placek ziemniaczany z mięsem, pieczarkami i figami foto
6
Farsz nałożyć na połowę placka i złożyć na pół. Podawać na gorąco (podgrzać w mikrofali), udekorować kawałkami fig.
Krok 6 - pikantny placek ziemniaczany z mięsem, pieczarkami i figami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 09.10.2013 09:11
smakowicie wygląda
Aannkaa82 10.04.2013 21:37
Bardzo apetyczny przepis.
Magda24 08.12.2012 22:02
ciekawy oryginalny ten przepis, ale smaczny :)
jucia 05.12.2012 13:05
Muszę wypróbować ten przepis bo do tej pory jadłam placki po węgiersku, które są pyszne ale może ten je przebije.
MAR3STA 29.11.2012 21:17
rewelacyjny pomysł
Anna169Hosz 28.11.2012 14:04
Intrygują mnie te figi?
Magda24 26.11.2012 17:24
dobre
Renata22 25.11.2012 00:19
Ale to dobre! ;)
pistacja 22.11.2012 12:51
pychotka na jesienny obiad
pierniczkowo 22.11.2012 12:37
ciekawe połączenie smaków, bardzo fajnie wygląda:)
Joanna46 21.11.2012 20:10
Nie próbowałam nigdy takiego zestawu.
Monika58 21.11.2012 19:47
super połączenie , ciekawe :)
pajbek 21.11.2012 01:27
Pycha, ale narobiłaś mi smaku na taką potrawkę :-)
Ewa6274879 20.11.2012 23:52
takim plackiem można się najeść :)
emeslive 20.11.2012 23:30
Fajny pomysł, bardzo apetyczny ten placek.
Mysiunia 20.11.2012 22:34
z takimi dodatkami placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłam :) wygląda bardzo ładnie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak