Pikantny makaron z dynią i oliwkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Danie proste, lekkie i sycące. Doda nam energii w chłodne jesienne popołudnie. Lekko pikantny makaron z dynią, fasolą i oliwkami. Rzuć okiem na ten prosty przepis na obiad ze Smakiem ;)

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron penne

    500 gramów
  • dynia piżmowa

    200 gramów
  • czarne oliwki Smak

    5 sztuk
  • oliwki zielone Smak

    5 sztuk
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • fasola biała z puszki

    1/2 szklanki
  • passata pomidorowa

    1 szklanka
  • parmezan

    100 gramów
  • oliwa

    4 łyżki

Do smaku:

  • Chili pieprz cayenne mielone Prymat

  • sól

  • Pieprz czarny mielony XXL

Do dekoracji:

  • bazylia

    kilka listków
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię pokroić w kawałki, wydrążyć nasiona. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą (2 łyżki). Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach ok. 20-30 minut, do miękkości.

Ugotować makaron al dente.

Pokroić dynię w drobną kostkę. Cebulę, czosnek - posiekać drobno.

W rondlu na oliwie (2 łyżki) zeszklić cebulę, czosnek. Dodać  dynię, podlać odrobiną wody i poddusić do miękkości. Jak dynia zmięknie dodać fasolę, pokrojone  zielone i czarne. Dodać szczyptę chili pieprz cayenne. Wlać passatę pomidorową i dusić ok. 15-20 min.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy ciepły makaron (penne lub świederki), mieszamy.

Danie wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem (lub takim, jaki lubimy) i dekorujemy listkami bazylii.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat