Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny makaron z dynią i oliwkami

5.0
(39)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Danie proste, lekkie i sycące. Doda nam energii w chłodne jesienne popołudnie. Lekko pikantny makaron z dynią, fasolą i oliwkami. Rzuć okiem na ten prosty przepis na obiad ze Smakiem ;)

Składniki:

makaron penne 500 gramów
dynia piżmowa 200 gramów
czarne oliwki Smak 5 sztuk
oliwki zielone Smak 5 sztuk
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
fasola biała z puszki 1/2 szklanki
passata pomidorowa 1 szklanka
parmezan 100 gramów
oliwa 4 łyżki

Do smaku:

Chili pieprz cayenne mielone Prymat
sól
Pieprz czarny mielony XXL

Do dekoracji:

bazylia kilka listków

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny makaron z dynią i oliwkami

Dynię pokroić w kawałki, wydrążyć nasiona. Posypać solą i pieprzem, skropić oliwą (2 łyżki). Piec na blasze wyłożonej papierem w 180 stopniach ok. 20-30 minut, do miękkości.

Ugotować makaron al dente.

Pokroić dynię w drobną kostkę. Cebulę, czosnek - posiekać drobno.

W rondlu na oliwie (2 łyżki) zeszklić cebulę, czosnek. Dodać  dynię, podlać odrobiną wody i poddusić do miękkości. Jak dynia zmięknie dodać fasolę, pokrojone  zielone i czarne. Dodać szczyptę chili pieprz cayenne. Wlać passatę pomidorową i dusić ok. 15-20 min.

Do tak przygotowanego sosu dodajemy ciepły makaron (penne lub świederki), mieszamy.

Danie wykładamy na talerz, posypujemy parmezanem (lub takim, jaki lubimy) i dekorujemy listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak