Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Pikantny kurczak po gruzińsku

5.0
(4)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Pikantny kurczak po gruzińsku - danie, w którym pierwsze skrzypce grają aromatyczne przyprawy. jeśli masz kurczaka, ale chcesz zrobi inne danie niż zawsze, polecam ten przepis.

Składniki:

pomidory
1 kilogram
ryż
150 gramów
pierś z kurczaka
1/2 kilograma
masło
1 łyżka
olej
do smażenia
czosnek ząbki
4 ząbki
cebula
2 sztuki

Przyprawy:

Kolendra cała Prymat
1/2 łyżeczki
Estragon suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Cząber suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Rozmaryn suszony Prymat
1/2 łyżeczki
Chili w płatkach Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
Imbir mielony Prymat
1/2 łyżeczki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
1/2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
łyżeczki
Sklep Prymat
trawa cytrynowa
1 łodyga
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny kurczak po gruzińsku

Bogactwo smaku kurczaka po gruzińsku tkwi w przyprawach, a najważniejsza w tym daniu jest właśnie kolendra. Zmielone ziarna kolendry nadają mięsu wspaniały smak, jeśli ktoś posiada świeżą kolendrę to proponuję dodać nieco posiekanej do sosu – na pewno będzie pysznie.

Kroki postępowania

1

Przyprawy do marynaty (kolendra, estragon, cząber, bazylia, rozmaryn, chili, słodka papryka, sól morska z trawą cytrynową i imbirem, pieprz kolorowy, pieprz cayenne).

Do moździerza wsypujemy łyżeczkę ziaren kolendry i dokładnie je rozcieramy. Dodajemy sporo słodkiej papryki, na ostrzu noża nieco ostrej, po dwie szczypty bazylii, cząbru, estragonu, jedną szczyptę rozmarynu. Sporo zmielonej soli, pieprzu kolorowego i nieco pieprzu cayenne. Przyprawy łączymy z niewielką ilością oleju ziołowego (ja miałam bazyliowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami).

Krok 1 - Pikantny kurczak po gruzińsku foto
2
Pierś z kurczaka kroimy w grubą kostkę – przekładamy do marynaty, mieszamy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Krok 2 - Pikantny kurczak po gruzińsku foto
3
Cebule kroimy w grube (około centymetrowe) półplasterki, czosnek przeciskamy przez praskę. Przesmażamy na oleju z dodatkiem soli i pieprzu. Cebula ma się nieco zeszklić, ale dalej ma być chrupka i jędrna. Przekładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy do miękkości pierś z kurczaka z przyprawami.
Krok 3 - Pikantny kurczak po gruzińsku foto
4
Pomidory oparzamy, zdejmujemy skórkę, wycinamy gniazda nasienne, po czym kroimy w kostkę (pomidory powinny być dobrze dojrzałe). W woku rozpuszczamy masło i na nim z dodatkiem soli, pieprzu i bazylii podsmażamy pomidory (jeśli nie miały w sobie soku to można dodać odrobinkę wodę).
Krok 4 - Pikantny kurczak po gruzińsku foto
5
Gdy pomidory się rozpadną dodajemy cebulę i mięso, chwilkę całość razem dusimy i danie jest gotowe do podania. Ja najbardziej lubię w wersji z ryżem.

Krok 5 - Pikantny kurczak po gruzińsku foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata92 01.08.2016 14:02
Super smak :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak