Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny kurczak po gruzińsku
Bogactwo smaku kurczaka po gruzińsku tkwi w przyprawach, a najważniejsza w tym daniu jest właśnie kolendra. Zmielone ziarna kolendry nadają mięsu wspaniały smak, jeśli ktoś posiada świeżą kolendrę to proponuję dodać nieco posiekanej do sosu – na pewno będzie pysznie.
Kroki postępowania
Przyprawy do marynaty (kolendra, estragon, cząber, bazylia, rozmaryn, chili, słodka papryka, sól morska z trawą cytrynową i imbirem, pieprz kolorowy, pieprz cayenne).
Do moździerza wsypujemy łyżeczkę ziaren kolendry i dokładnie je rozcieramy. Dodajemy sporo słodkiej papryki, na ostrzu noża nieco ostrej, po dwie szczypty bazylii, cząbru, estragonu, jedną szczyptę rozmarynu. Sporo zmielonej soli, pieprzu kolorowego i nieco pieprzu cayenne. Przyprawy łączymy z niewielką ilością oleju ziołowego (ja miałam bazyliowy z czosnkiem i suszonymi pomidorami).




