Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantny chutney ze śliwek - spicy plum chutney

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki 1 kg
sok pomarańczowy 1 szkl
ocet balsamiczny 50 ml
rodzynki 100 g
cynamon 1 łyżeczk
imbir 5 cm
miód 2 łyżki
chili 2 łyżki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantny chutney ze śliwek - spicy plum chutney

Kroki postępowania

1
Śliwki drylujemy i kroimy na średnie kawałki. Cebulę grubo siekamy.
Do garnka wrzucamy śliwki, cebulę, starty imbir, rodzynki, sok pomarańczowy, ocet, doprawiamy chili, cynamonem i miodem. Całość zagotowujemy.
Krok 1 - Pikantny chutney ze śliwek - spicy plum chutney foto
2
Mieszamy przez ok 30-40 minut, aż składniki zmiękną, a sos nie będzie zbyt gęsty.
Całość blendujemy i przekładamy do słoiczków.
Krok 2 - Pikantny chutney ze śliwek - spicy plum chutney foto
3
Idealnie sos ten nadaje się do czerwonego mięsa i ostrych serów.
Krok 3 - Pikantny chutney ze śliwek - spicy plum chutney foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak