Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto ziemniaczane

ziemniaki 4 szt duże
sardynka w oleju z papryczką chilli 110 g
jajko 1 szt
cebula mała 1 szt
szczypiorek
mąka 1,5 łyżki
tłuszcz do smażenia
sól

DEKORACJA

natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o małych otworach. Następnie wylać masę na sito, odstawić. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce. Ostrożnie zlać sok z ziemniaków, a pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną, dodać do masy.
Krok 1 - Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju foto
2
Następnie otworzyć puszkę, wyłożyć sardynki na talerz
Krok 2 - Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju foto
3
Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Jeśli masa ziemniaczana byłaby za rzadka, dodać jeszcze mąki.
Krok 3 - Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju foto
4
Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać łyżką ciasto, smażyć na złoty kolor z obu stron. Smacznego !
Krok 4 - Pikantne ziemniaczane placki z sardynką w oleju foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 16.08.2016 21:19
Smaczne placki.
Bernadeta1 12.08.2016 18:28
takich nie jadłam, warto wypróbować
AZgotuj 12.08.2016 14:52
koniecznie muszę zrobić :)
Ania321 12.08.2016 09:51
wyglądają pysznie :)
Edith85 12.08.2016 09:23
Fajne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak