Pikantne spaghetti bolognese z chilli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaron spaghetti

    1 opakowanie
  • mięso mielone wieprzowe

    40 dag
  • pomidory w puszce

  • cebule

    2
  • ząbki czosnku

    3
  • oliwa

    2-3 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    do smaku
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • papryczka chilli

    1/2
  • przecier pomidorowy

    1-2 łyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zaczynamy od zeszklenia na oliwie drobno posiekanej cebuli,czosnku i papryczki chilli,do tego dodajemy mięso mielone,które rozgniatamy widelcem podczas smażenia,tak aby nie powstały grudki.Następnie pomidory wraz z przecierem pomidorowym rozdrabniamy(może być w mikserze) i dodajemy do zeszklonych warzyw i mięsa,dusimy aż sos zgęstnieje.Pod koniec duszenia dodajemy wszystkie przyprawy.W między czasie gotujemy makaron według przepisu z opakowania,najlepiej al-dente.Gotowy makaron nakładamy na talerz i polewamy sosem,dekorujemy świeżymi ziołami np.bazylią.
Betina#45
Jeśli chcemy,aby makaron podczas gotowania się nie skleił,dodajemy do niego odrobinę oliwy z oliwek lub oleju.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 27.09.2014 18:05
smaczne danie
Katarzyna59 27.09.2014 17:58
smaczne jedzonko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat