Pikantne skrzydełka z serowym dipem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • skrzydełka kurczaka

    10-12 szt
  • sos chili

    3 łyżki
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

  • masło

    1 łyżka
  • ocet jabłkowy

    1 i 1/2 łyżki

Sos

  • ser pleśniowy niebieski

    200 g
  • majonez

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • śmietana gęsta

    2 łyżki
  • chili pieprz cayenne

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Skrzydełka starannie umyłem, osuszyłem papierowym ręcznikiem. Odciąłem ostre zakończenia, a następnie każde skrzydełko przekroiłem na pół w stawie. Rozgrzałem olej, porcjami smażyłem osuszone kawałki mięsa , po około 8 minut. Na patelni rozgrzałem masło, dodałem sos chili i ocet, posoliłem. Do sosu włożyłem usmażone skrzydełka, podgrzewając wymieszałem je, aby sos dokładnie pokrył mięso.
Sos : majonez , jogurt, śmietanę i pokruszony ser wymieszałem, nie rozcierałem, bo sos nie powinien być gładki..
Gotowe skrzydełka przełożyłem na półmisek i podałem z dipem serowym i kawałkami surowego ogórka i selera naciowego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 20.03.2015 15:52
pyszne jedzonko do zjedzenia..
ilka01 20.03.2015 12:22
super przepis :)
Mniam 20.03.2015 11:36
Jak ja dawno jadłam skrzydełka, a Twoje wyglądają niezwykle smacznie. Do tego zrobiłeś bardzo ciekawy sos :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat