Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne podudzia w pomidorach

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podudzia z kurczaka 4 sztuki
czosnek ząbki 1 sztuka
olej rzepakowy 4 łyżki
pomidory 4 duże sztuki
Przyprawa harissa 2 łyżki

Porada

Podudzia z kurczaka pieczone w ostrej marynacie na bazie przyprawy harissa i pomidorach, które nadają im niezwykłej soczystości, a po upieczeniu stanowią świetny dodatek do mięsa, nie potrzeba już surówki.

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne podudzia w pomidorach

1. Podudzia myjemy, oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Harissę mieszamy z olejem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, marynatą zalewamy podudzia dokładnie nacierając je także pod skórką, odkładamy na noc do lodówki.

2. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pomiędzy i na wierzch (tak aby całe podudzia były przykryte) układamy pokrojone w ćwiartki pomidory (skórą do dołu). Pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 15.08.2017 13:51
pyszne aromatyczne udka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak