Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantne krakersy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szkl
cukier 1 łyżeczka
woda letnia 2/3 szkl
sól ok 1 łyżeczka
oliwa 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne krakersy

Do posypywania krakersów: świeżo tłuczony pieprz, chili, sezam.

Rozpuścić drożdże w wodzie z cukrem, odstawić dopóki na powierzchni nie zaczną powstawać bąbelki. Przesiać mąkę do miski, a gdy drożdże zaczną działać wlać je mąki. Dodać sól, olej i zagnieść ciasto o konsystencji ciasta pierogowego. Przykryć ciasto i odstawić do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe, wałkować je na cieniutki placek. Placek mniej więcej wielkości blachy przenieść ostrożnie na wyłożoną papierem formę. Nożem zaznaczyć prostokąty lub romby. Posmarować tłuszczem, a następnie posypać ulubionymi przyprawami- świeżo utłuczonym pieprzem, papryczką, sezamem, jak kto lubi. Krakersy są cienkie więc wystarczy im kilka minut w nagrzanym piekarniku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Laila2786 19.01.2014 11:28
super pomysł na przekąskę
Renata9 19.01.2014 11:12
fajne ciasteczka
Magula 19.01.2014 10:54
ciekawy pomysł
Romanowka 19.01.2014 09:58
Idealne do piwa :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak