Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na farsz

  • soczewica czerwona

    800 g
  • cebula

    4 szt
  • papryka czerwona

    1 szt
  • papryka żółta

    1 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • ząbki czosnku

    6 szt
  • jajko

    1 szt
  • kasza manna

    2 łyżki
  • cząber

    2 łyżki
  • olej

    2-3 łyżki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • kostka rosołowa

    2 szt

Składniki na sos taco

  • olej

    2 łyżki
  • cebula

    3 szt
  • papryczka chili

    1 szt
  • kminek mielony

    1 łyżeczka
  • kolendra mielona

    1 łyżeczka
  • papryka zielona

    1/2 szt
  • Pomidory krojone z puszki

    2 puszki
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • cukier

Dodatkowo

  • kapusta włoska

    2 główki
  • sos sojowy

    1 łyżka
  • woda ciepła

    3/4 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco foto
Z kapusty włoskiej wycinamy głąb i blanszujemy liście we wrzątku przez ok. 5 minut. Wyjmujemy i odsączamy. Ścinamy u nasady nożem gruby nerw.

Przygotowanie farszu:

Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. 2 kostki bulionu rozpuszczamy w 6 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliła. Jak już soczewica się ugotuje dodajemy do niej podsmażoną cebule z papryką i cząber. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy jajko, kaszę manna, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy.
Krok 2 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco foto
Przygotowanie gołąbków:

Kilka liści kapusty układamy na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zwijamy. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je łyżką sosu sojowego rozrobionego w ¾ szklanki ciepłej wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
Krok 3 - Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco foto
Przygotowanie sosu taco:

Cebulę, paprykę słodką i paprykę chili drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy kminek, kolendrę i doprawiamy do smaku cukrem, sola i pieprzem.

Pikantne gołąbki z soczewicy i papryki podajemy z sosem taco!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 24.01.2017 17:29
rozważam ich przygotowanie dzisiaj :)
AnielskaSlodycz 21.01.2015 13:24
kuszące są bardzo
Klausia 10.01.2015 23:57
jestem pod wrażeniem :)
Futka 04.01.2015 13:37
Wspaniała i niezwykle smaczna propozycja :)
MałaMi89 03.01.2015 22:36
Ciekawa propozycja :)
IlonaAlbertos 03.01.2015 21:55
Wyglądają wspaniale.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat