Przepis i sposób przygotowania na: Pikantne gołąbki z soczewicą, papryką i sosem taco
Kroki postępowania
Przygotowanie farszu:
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebule i podsmażamy. Papryki słodkie i chili myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do cebuli. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Często mieszając smażymy wszystko. Soczewice przebieramy i płuczemy. 2 kostki bulionu rozpuszczamy w 6 szklankach ciepłej wody, zalewamy soczewicę i gotujemy bez przykrycia aż soczewica wchłonie cały bulion ok. 15-20 minut na małym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliła. Jak już soczewica się ugotuje dodajemy do niej podsmażoną cebule z papryką i cząber. Odstawiamy aby masa przestygła. Do masy dodajemy jajko, kaszę manna, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i wyrabiamy.
Kilka liści kapusty układamy na dnie naczynia, w którym będziemy zapiekać gołąbki. Na liść nakładamy farsz i zwijamy. Najpierw składamy boki do środka, a następnie zwijamy w rulon. Tak samo postępujemy z pozostałymi liśćmi kapusty. Zawinięte gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym. Podlewamy je łyżką sosu sojowego rozrobionego w ¾ szklanki ciepłej wody i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy pod przykryciem ok. 1-1 ½ godziny.
Cebulę, paprykę słodką i paprykę chili drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy kilka minut. Następnie dodajemy papryki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dusimy aż warzywa zmiękną. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy kminek, kolendrę i doprawiamy do smaku cukrem, sola i pieprzem.
Pikantne gołąbki z soczewicy i papryki podajemy z sosem taco!