Pikantna zupa krewetkowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • krewetki koktajlowe

    30 sztuk
  • papryczka chili

    1 sztuka
  • pomidory bez skóry

    4 sztuki
  • papryka czerwona

    1 sztuka
  • czosnek ząbki

    3 sztuki
  • oliwa

  • śmietanka 12-procentowa

    3 łyżki
  • cebula czerwona

    1 szklanka
  • masło

    1 łyżka
  • sól

  • sok z cytryny

    1 łyżeczka
  • bulion warzywny

    1,5 litra
  • natka kolendry

    1 łyżka
  • chleb

    2 kromka
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • seler naciowy

    3 (łodygi)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Paprykę grillujemy w piekarniku,obieramy ze skóry i usuwamy gniazda nasienne.Kromki chleba tostujemy.Na patelni rozgrzewamy oliwę,smażymy pokrojoną w kostkę cebulę,następnie dodajemy pokrojona w kostkę paprykę pomidory i seler naciowy,bez liści.Dusimy 30 minut,doprawiamy solą i pieprzem.Wszystko przekładamy do bulionu i miksujemy wraz z tostowanym pieczywem.Na patelni rozgrzewamy masło wrzucamy na nie krewetki i posiekaną bardzo drobno papryczkę chilli i sok z cytryny.Smażymy 3 minutki.Wszystko wrzucamy do bulionu,dodajemy kolendrę,przeciśnięty czosnek,paprykę ostrą i śmietanę,doprawiamy solą.Zagotować i odstawić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 09.06.2013 18:27
nie jadłam takiej

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat