Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna zupa czosnkowo-paprykowa

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

papryka żółta 2 strąki
papryka czerwona 2 strąki
papryczka chili 1 szt
bulion warzywny 4 szklanki
czosnek 4 ząbki
cebula 1 szt duża
ziemniaki 2 szt duże
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do smażenia
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna zupa czosnkowo-paprykowa

Kroki postępowania

1
Papryki /żółtą i czerwoną/ przekrawamy na pół, wycinamy gniazda nasienne i ukłądamy na blaszce. Opiekamy w nagrzanym piekarniku ok. 15 min - do czasu aż skórka ściemnieje. Następnie gorącą blaszkę z papryką przykrywamy szczelnie torebką foliową. Gdy papryka ostygnie obieramy ją ze skórki.
Krok 1 - Pikantna zupa czosnkowo-paprykowa foto
2
W rondelku, w którym będziemy przygotowywać zupę rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlewamy bulion, dodajemy opieczona paprykę, posiekaną drobno papryczkę chili oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki.
Krok 2 - Pikantna zupa czosnkowo-paprykowa foto
3
Gotujemy do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Krok 3 - Pikantna zupa czosnkowo-paprykowa foto
4
Gotową zupę miksujemy blenderem na zupę-krem. W razie potrzeby - jeśli nie lubimy gęstych zup - możemy dolać bulionu.
Krok 4 - Pikantna zupa czosnkowo-paprykowa foto
5
Zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki. Możemy też dodać cozsnkowe lub paprykowe grzanki.
Krok 5 - Pikantna zupa czosnkowo-paprykowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaKa 13.11.2015 14:12
na pewno pyszna,nie jadłam jeszcze
gosia1988 08.11.2015 19:11
smaczna zupka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak