Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pikantna wołowina w winie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso wołowe 615 g
boczek 130 g
bulion wołowy 2 szkl.
wino czerwone wytrawne 2 szkl.
marchew 2 szt.
papryka czerwona 2 szt.
cebula 2 szt.
olej 2 łyż.
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżecz.
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżecz.
tymianek 1 łyżecz.
imbir 1/2 łyżecz.
płatki chili 1 szczypta
mąka pszenna 1 łyżecz.
natka pietruszki 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Pikantna wołowina w winie

Kroki postępowania

1
Mięso wołowe i boczek kroję w dość dużą kostkę i podsmażam do zrumienienia na rozgrzanym oleju na patelni.
Krok 1 - Pikantna wołowina w winie foto
2
Przekładam mięso z boczkiem do garnka.
Krok 2 - Pikantna wołowina w winie foto
3
Na tłuszczu ze smażenia rumienię obrane i drobno posiekane cebule. Przekładam zrumienioną cebulkę do mięsa.
Krok 3 - Pikantna wołowina w winie foto
4
Wlewam gorący bulion i wino. Gotuję całość na małym ogniu pod przykryciem ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Pikantna wołowina w winie foto
5
Po tym czasie do garnka dodaję obrane i pokrojone w plasterki marchewki, czosnek i paprykę, dokładnie mieszam. Gotuję wszystko 25 minut.
Krok 5 - Pikantna wołowina w winie foto
6
Następnie dodaję pokrojoną w cienkie paseczki paprykę, tymianek i imbir, mieszam dokładnie. Gotuję jeszcze ok. 10 minut.
Krok 6 - Pikantna wołowina w winie foto
7
Mąkę mieszam z 1/4 szklanki zimnej wody, dodaję tą mieszankę do mięsa z warzywami i doprowadzam do zagotowania. Na koniec stopniowo i ostrożnie doprawiam gulasz płatkami chili do smaku.
Krok 7 - Pikantna wołowina w winie foto
8
Wykładam danie na talerze i posypuję posiekaną natką pietruszki. Podaję z chlebem lub ryżem.
Krok 8 - Pikantna wołowina w winie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malgorzata549 12.07.2013 20:00
Nie wyobrażam sobie gulaszu, duszonej wołowiny czy czerwonego barszczu kiszonego bez dolewki z wina półwytrawnego lub wytrawnego. Świetnie podkreśla smak potrawy. Polecam spróbować :)
ewka1978 27.11.2012 16:44
pycha
Małgorzata106 27.11.2012 16:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak