Pikantna rolada z łopatki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • łopatka bez kości

    1 kg
  • olej

    100 ml
  • cebula

    2 szt
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1 łyżka
  • papryka czerwona

    1 szt
  • Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat

    1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć i rozbić na płat o grubości 1 cm. Cebule i paprykę pokroić w plastry i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pieprz kolorowy rozetrzeć w moździerzu lub grubo rozgnieść. Rozbite mięso natrzeć solą ziołową, posypać pieprzem kolorowym i położyć na nim cebulę z papryką. Mięso zwinąć w roladę, spiąć wykałaczkami i opiekać na rozgrzanym tłuszczu. Następnie podlać rosołem warzywnym i dusić, aż mięso będzie miękkie. Powstały podczas duszenia sos można przecedzić przez sito i zaciagnąć zawiesiną z mąki i wody. Tak przygotowaną roladę podajemy z ryżem, ziemniakami, kaszą lub kluskami i sezonowymi jarzynami.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
szajba2 27.01.2011 14:35
lubię pikantne rolady
Babciagramolka 25.12.2010 18:57
Wszelki miesko duszone ma u mnie ,, wzięcie ,,
rakow2 15.10.2010 15:32
dobra rzecz
Barbara55 11.09.2010 17:40
taka rolada i kluski i jest fajny obiad no i kompot oczywiście

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat