pikantna kasza pęczak z cukinią, pomidorami i rodzynkami

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza pęczak

    1/2 szklanki
  • bulion warzywny

    1,5 szklanki
  • cukinia

    1 mała
  • pomidory

    3
  • sambal oelek

    1 łyżka
  • oregano

    1 łyżeczka
  • rodzynki

    1/2 szklanki
  • papryka czerwona

    1/2
  • papryka żółta

    1/2
  • szalotka

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • oliwa

  • ocet winny czerwony

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę podsmażamy na oliwie ok. 2 minuty, następnie dodajemy czosnek i szalotkę drobno posiekaną i smażymy kolejne 2-3 minuty. Następnie dodajemy bulion, oregano, sambal oelek, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem ok. 20 minut. Cukinię kroimy w półplasterki,paprykę w kostkę a pomidory miksujemy na puree w rozdrabniaczu. Po 20 minutach dodajemy warzywa,ocet winny oraz rodzynki. Całość smażymy jeszcze około 6 minut i podajemy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ewa Wojtaszko 16.08.2015 21:59
wyrzucam rodzynki i mogę jeść :)))
olkaaa 16.08.2015 18:41
brzmi ciekawie
IKrakowianka 16.08.2015 18:31
ciekawe połączenie smaków

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat