Pijany piernik świąteczny

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

To ciasto to piernikowy last minute, robi go się szybko, jest mięciutki i znika równie szybko. Do zrobienia na ostatnią chwilę przed świętami Bożego Narodzenia. Jedno z lepszych błyskawicznych ciast. Rozpływa się w ustach nie kruszy się i zdobi świąteczny stół. Naprawdę łatwo go zrobić, pycha!
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • jajko

    3 sztuki
  • piwo

    200 ml
  • mąka tortowa

    30 dag
  • cukier

    15 dag
  • płynny miód

    160 ml
  • olej rzepakowy

    180 ml
  • kakao

    2 łyżki
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1 łyżka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • Pieprz biały mielony Prymat

    0.25 łyżeczki
  • mieszanka keksowa

    5 dag

Polewa czekoladowa:

  • masło 82%

    12 dag
  • cukier puder

    3 łyżki
  • mleko 3,2%

    3 łyżki
  • kakao

    2 łyżki
  • Żelatyna wieprzowa Prymat

    1 łyżka
  • kolorowa posypka

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę, cynamon, przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.

W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być. Posypać mieszanką keksową.

Piec 50-55 minut w temp 175°C, do suchego patyczka.
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.

 

Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.

Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką.

2milutka
Piernik przechowywać w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat