Przepis i sposób przygotowania na: Pijany piernik świąteczny
Ciasto:
W misce wymieszać dokładnie składniki suche: mąkę, kakao, sodę, cynamon, przyprawę korzenną, biały pieprz, całość przesiać przez sitko, aby napowietrzyć mąkę.
W misie miksera ubić jajka z cukrem, stopniowo wlewać piwo, płynny miód oraz olej, następnie dodawać do masy składniki sypkie aż do skończenia. Masę wylać do wyłożonej pergaminem blaszki-masa będzie dość płynna ale taka ma być. Posypać mieszanką keksową.
Piec 50-55 minut w temp 175°C, do suchego patyczka.
Studzić przy otwartych drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia.
Polewa:
Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia.
Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką.