Pijane buraki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • buraki czerwone

    2 -3 szt
  • jajko

    1 szt
  • mąka tortowa

    1/2 szkl
  • sól do smaku

  • olej do smażenia

  • sos czosnkowo-ziołowy

  • piwo jasne

    lub woda szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte buraki gotujemy do miękkości,odlewamy wodę ,w której się gotowały i zalewamy zimną wodą.

Studzimy je i obieramy ze skóry.

Kroimy w półksiężyce.

Z mąki, jajka i piwa lub w wersji dla dzieci lub w przypadku, gdy nie mamy złotego trunku z dodatkiem wody robimy ciasto o konsystencji śmietany.

Cząstki buraków zanurzamy w cieście, a następnie smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Podajemy np. z sosem czosnkowo - ziołowym .

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
romanrafal 20.02.2014 14:50
fajny przepis
malina 28.07.2013 09:27
dla mnie super
Mati13 03.05.2013 18:22
oryginalne :)
Grazyna0211 03.05.2013 16:54
fajny pomysł na coś innego z buraków
olkaaa 22.03.2013 07:22
bardzo fajne
Motorek 24.01.2013 09:56
fajną kolacyjkę urządziłaś
caralajna 21.07.2012 05:08
fajne i ciekawe
cooleczka 21.02.2012 14:11
fajne
Wafelek2601 10.02.2012 21:56
świetne te buraczki
zdzislawa2 07.02.2012 15:05
bardzo oryginalne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat