PIJANA WIŚNIA !

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    10 szt
  • mąka tortowa

    3/4 szkl
  • mąka ziemniaczana

    3/4 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    2 szt
  • czekolada w proszku

    1/4 szkl
  • kakao

    2 łyżki
  • wiśnie w syropie

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie cały czas ubijając po jednym żółtku. Do ubitych białek dodajemy obie mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy zaczynając od spodu miski. Następnie dodajemy kako i czekoladę. Mieszamy. Do wysmarowanej blaszki wlewamy masę i pieczemy w temp 180 stopni około 50 minut.

Krem:
2 kremy czekoladowe do tortów
2 łyżki czekolady w proszku
250 g masła
3 łyżki spirytusu.

Kremy czekoladowe przygotować tak jak na opakowaniu dodając masło, czekoladę i spirytus.
Dodać wiśnie i wymieszać.

Poncz:
1,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
1 łyżki spirytusu


Upieczone ciasto przekroić na trzy części ,nasączyć ponczem, przełożyć kremem,następnie przykryć drugim ciastem,znów krem i ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić wiśniami, masą lub jak kto chce. Można nawet polać czekoladą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
TEtalicha 05.01.2013 21:16
supcio
TEtalicha 05.01.2013 21:16
supcio
Pietruszka 05.12.2012 16:11
wygląda bardzo, bardzo pysznie
jozefinach 15.10.2012 08:37
Mniam, mniam.
beata28 02.10.2012 11:41
mniam:)
beata28 02.10.2012 11:41
mniam:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat