Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

PIJANA WIŚNIA !

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 10 szt
mąka tortowa 3/4 szkl
mąka ziemniaczana 3/4 szkl
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżki
cukier waniliowy 2 szt
czekolada w proszku 1/4 szkl
kakao 2 łyżki
wiśnie w syropie do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: PIJANA WIŚNIA !

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z dodatkiem szczypty soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier, cukier waniliowy, następnie cały czas ubijając po jednym żółtku. Do ubitych białek dodajemy obie mąki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy zaczynając od spodu miski. Następnie dodajemy kako i czekoladę. Mieszamy. Do wysmarowanej blaszki wlewamy masę i pieczemy w temp 180 stopni około 50 minut.

Krem:
2 kremy czekoladowe do tortów
2 łyżki czekolady w proszku
250 g masła
3 łyżki spirytusu.

Kremy czekoladowe przygotować tak jak na opakowaniu dodając masło, czekoladę i spirytus.
Dodać wiśnie i wymieszać.

Poncz:
1,5 szklanki chłodnej przegotowanej wody
1 łyżki spirytusu


Upieczone ciasto przekroić na trzy części ,nasączyć ponczem, przełożyć kremem,następnie przykryć drugim ciastem,znów krem i ciasto. Wierzch ciasta można ozdobić wiśniami, masą lub jak kto chce. Można nawet polać czekoladą.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

TEtalicha 05.01.2013 21:16
supcio
TEtalicha 05.01.2013 21:16
supcio
Pietruszka 05.12.2012 16:11
wygląda bardzo, bardzo pysznie
jozefinach 15.10.2012 08:37
Mniam, mniam.
beata28 02.10.2012 11:41
mniam:)
beata28 02.10.2012 11:41
mniam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak