APM

Pijak kokosowo makowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    150 gram
  • białko

    6 sztuk
  • wiórki kokosowe

    150 gram
  • mak

    150 gram
  • proszek do pieczenia

    0,5 łyżeczka
  • margaryna

    1 kostka (masa)
  • budyń śmietankowy

    1 sztuka
  • żółtko surowe

    3 sztuka
  • cukier puder

    3 łyżka
  • margaryna

    0,5 kostka
  • kakao

    2 łyżka
  • mleko

    2 łyżka
  • cukier puder

    3 łyżka
  • herbatniki

    4 opakowania
  • wódka

    do namoczenia herbatników
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, następnie dodajemy pozostałe składniki i delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto i wyrównujemy.

Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180' przez ok. 40 minut.

Masa:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, budyń gotujemy i przestudzony dodajemy do masy.

Polewa:
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao, cukier puder i mleko, szybko mieszamy do połączenia się składników

Na talerzyk wylewamy trochę wódki i maczamy w niej herbatniki od razu kładąc na masę.

Na gotowe ciasto wylewamy polewę i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
aniagdz 28.10.2015 08:16
zdecydowanie tak :) chociaż trochę pracy jest
Anna133 03.09.2013 10:40
to musi być smaczne
Paweł29 27.09.2012 21:55
MMm.
Anna169Hosz 26.06.2012 18:09
Zjadłabym.
smerfetka79 05.06.2012 00:23
Takim ciachem chyba można się upić:))
edita15 03.06.2012 09:32
ale ładne ciasto!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat