Pietruszkowa zupa kremowa

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • masło

    4 łyżki
  • wino białe

    200 ml
  • bulion warzywny

    1 litr
  • natka pietruszki

    3 pęczki
  • ziemniaki

    4 szt.
  • śmietanka kremowa

    200 ml
  • żółtka

    2 szt.
  • szynka

    10 dag
  • sól, pieprz

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wykonanie:
Cebulę i czosnek posiekać i zeszklić na maśle, następnie wlać wino i bulion. Natkę pietruszki posiekać ( odłożyć dwie łyżki) ziemniaki pokroić i dodać do zupy gotować 25 minut. Odstawić zmiksować gdy lekko przestygnie wlać rozmącone żółtka ze śmietanką i wymieszać. Szynkę pokroić, dodać do zupy i doprawić do smaku solą i pieprzem posypać natką pietruszki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Adamorek 05.02.2014 18:40
ale smakowita zupka
jowant 05.02.2014 17:41
nie jadałem jeszcze takiej zupy, ciekawe jak smakuje :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat