Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
10 szt -
mąka tortowa
1 szkl. -
mączka ziemniaczana
1/2 szkl -
cukier
1 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżka -
mąka tortowa
3/4 szkl -
mączka ziemniaczana
1/4 szkl -
cukier
3/4 szkl -
proszek do pieczenia
1 płaska łyżka -
śmietana roślinna
1 litr -
brzoskwinie w puszce
1 -
kwiatki i listki marcepanowe
-
hostia
-
perełki cukrowe
Przepis i sposób przygotowania Piętrowy tort komunijny
Wyjątkowe wydarzenie w rodzinie wymaga odpowiedniej oprawy!
Przygotuj piętrowy tort komunijny z brzoskwiniami, kwiatami marcepany i hostią.
Kroki postępowania
Pieczemy 2 biszkopty z 6 i z 4 jajek w odpowiedniej, małej i większej tortownicy.
Mąkę tortową, mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito.
Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki, dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.
Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy.
Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dnie) papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
Upieczone, ostudzone biszkopty kroimy tak aby powstały po trzy krążki. Każdy krążek nasączamy za pomocą pędzelka ponczem zrobionym z wody, soku z cytryny i cukru pudru.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierwszy krążek śmietaną, układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie, kładziemy drugi krążek, powtarzamy czynność ze śmietaną i brzoskwiniami, układamy trzeci krążek.
Tak samo postępujemy z mniejszym biszkoptem tworząc piętro tortu.
Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą śmietany. Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji, napełniamy śmietaną i ozdabiamy boki tortu.
Delikatnie przyozdabiamy cukrowymi perełkami i kwiatkami, na górze stawiamy hostię.
Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.
Zobacz także inne przepisy na torty z okazji I komunii świętej
Komentarze (18)
Załaduj więcej komentarzy (8)