Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
6 szt -
mąka tortowa
1 szkl. -
mączka ziemniaczana
1/2 szkl -
cukier
1 szkl -
proszek do pieczenia
1 łyżka -
jajko
4 szt -
mąka tortowa
3/4 szkl -
mączka ziemniaczana
1/4 szkl -
cukier
3/4 szkl -
proszek do pieczenia
1 płaska łyżka -
ponadto :
-
śmietana roślinna
1 litr -
brzoskwinie w puszce
1 -
kwiatki i listki marcepanowe
-
hostia
-
perełki cukrowe
Sposób przygotowania
Kroki postępowania
Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierwszy krążek śmietaną,układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie,kładziemy drugi krążek,powtarzamy czynność ze śmietaną i brzoskwiniami,układamy trzeci krążek. Tak samo postępujemy z mniejszym biszkoptem tworząc piętro tortu.
Komentarze (18)
Nie masz konta? Zarejestruj się
Załaduj więcej komentarzy (8)