Piętrowy tort komunijny

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    6 szt
  • mąka tortowa

    1 szkl.
  • mączka ziemniaczana

    1/2 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżka
  • jajka

    4 szt
  • mąka tortowa

    3/4 szkl
  • mączka ziemniaczana

    1/4 szkl
  • cukier

    3/4 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżka
  • ponadto :

  • śmietana roślinna

    1 litr
  • brzoskwinie w puszce

    1
  • kwiatki i listki marcepanowe

  • hostia

  • perełki cukrowe

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Piętrowy tort komunijny foto
Pieczemy 2 biszkopty w dwóch tortownicach,jeden z 6 jaj w większej,drugi z 4 jaj w mniejszej.
Mąkę tortową,mączkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia mieszamy razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Masa jajeczna ma mieć konsystencję majonezu. Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy do tortownicy wyłożonej (tylko na dno)papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni,podkręcamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy 30 minut bez używania termoobiegu.
Krok 2 - Piętrowy tort komunijny foto
Upieczone,ostudzone biszkopty kroimy tak aby powstały po trzy krążki. Każdy krążek nasączamy za pomocą pędzelka ponczem zrobionym z wody ,soku z cytryny i pudru cukru.



Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Smarujemy pierwszy krążek śmietaną,układamy pokrojone w kostkę brzoskwinie,kładziemy drugi krążek,powtarzamy czynność ze śmietaną i brzoskwiniami,układamy trzeci krążek. Tak samo postępujemy z mniejszym biszkoptem tworząc piętro tortu.
Krok 3 - Piętrowy tort komunijny foto
Boki i wierzch tortu smarujemy cienką warstwą śmietany. Bierzemy rękaw cukierniczy i odpowiednią końcówkę do dekoracji,napełniamy śmietaną i ozdabiamy boki tortu. Delikatnie przyozdabiamy cukrowymi perełkami i kwiatkami,na górze stawiamy hostię. Przed podaniem tort schładzamy w lodówce.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
adelajda 02.12.2013 20:00
rewelacja !!!!
elka72 05.10.2013 15:13
Dziękuję:)
iziona 05.10.2013 08:16
Cudowny torcik :)
misia53 05.10.2013 01:15
podziwiam- piękny!
Monika37 04.10.2013 23:10
super wygląda robiłam taki na komunię chrześnicy
Kasnaj 04.10.2013 22:50
rewelacyjnie wygląda
Ola1984 04.10.2013 21:48
Rewelacyjny torcik, wygląda na bardzo skomplikowany. Brawo za precyzyjne wykonanie.
V_kuchareczka 04.10.2013 21:37
przepięknie wygląda
pati100015 04.10.2013 21:16
rewelacyjny, bardzo delikatny i w wyglądzie i w smaku;
Kuchenka 04.10.2013 21:13
na, ładny tort

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat