Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    3 kg,
  • sól

    4 łyżki,
  • ząbki czosnku

    5 -6 szt,
  • korzeń chrzanu

    kawałek
  • koper świeży

    kilka gałązek,
  • woda ciepła

    na 4 litrowy słój,
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

Ogórki dokładnie umyć i układać warstwami w wyparzonym słoju.
Czosnek obrać i pokroić na połówki.
Warstwy ogórków przekładać gałązkami kopru ,ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu korzenia oraz liści chrzanu.
Ciepłą wodę wymieszać z solą i zalać ogórki.
Słój zakręcić i włożyć w ciepła miejsce.
Po dwóch dniach można zajadać.

Jeżeli ktoś lubi mocniej ukiszone to niestety będzie musiał trochę dużej zaczekać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

gusia1000 01.07.2017 19:01
Warto je zawsze robić.
gosia56 30.06.2017 13:05
Wczoraj zrobiłam pierwsze ogórki ale ja zalewam wrzątkiem
Bożena Matuszczyk 30.06.2017 08:36
Dziękuję.;)
Krzysztof15 30.06.2017 06:07
bardzo lubię
jagoda5913 30.06.2017 00:18
pyszne ogórki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat