Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ogórek gruntowy

    3 kg,
  • sól

    4 łyżki,
  • ząbki czosnku

    5 -6 szt,
  • korzeń chrzanu

    kawałek
  • koper świeży

    kilka gałązek,
  • woda ciepła

    na 4 litrowy słój,
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ogórki dokładnie umyć i układać warstwami w wyparzonym słoju.
Czosnek obrać i pokroić na połówki.
Warstwy ogórków przekładać gałązkami kopru ,ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu korzenia oraz liści chrzanu.
Ciepłą wodę wymieszać z solą i zalać ogórki.
Słój zakręcić i włożyć w ciepła miejsce.
Po dwóch dniach można zajadać.

Jeżeli ktoś lubi mocniej ukiszone to niestety będzie musiał trochę dużej zaczekać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 01.07.2017 19:01
Warto je zawsze robić.
gosia56 30.06.2017 13:05
Wczoraj zrobiłam pierwsze ogórki ale ja zalewam wrzątkiem
Bożena Matuszczyk 30.06.2017 08:36
Dziękuję.;)
Krzysztof15 30.06.2017 06:07
bardzo lubię
jagoda5913 30.06.2017 00:18
pyszne ogórki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat