Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
ogórek gruntowy
3 kg, -
sól
4 łyżki, -
ząbki czosnku
5 -6 szt, -
korzeń chrzanu
kawałek -
koper świeży
kilka gałązek, -
woda ciepła
na 4 litrowy słój,
Przepis i sposób przygotowania Pierwsze w tym sezonie ogórki małosolne
Czosnek obrać i pokroić na połówki.
Warstwy ogórków przekładać gałązkami kopru ,ząbkami czosnku, kawałkami chrzanu korzenia oraz liści chrzanu.
Ciepłą wodę wymieszać z solą i zalać ogórki.
Słój zakręcić i włożyć w ciepła miejsce.
Po dwóch dniach można zajadać.
Jeżeli ktoś lubi mocniej ukiszone to niestety będzie musiał trochę dużej zaczekać.
Komentarze (5)