Piersi z warzywami, kaszą orkiszową i chipsami mięsnymi

Piersi z warzywami, kaszą orkiszową i chipsami mięsnymi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • pierś z indyka

    300 gram
  • kasza orkiszowa

    100 gram (1 torebka)
  • wędlina wędzona

    (np baleron) 5 plastrów
  • papryka czerwona

    0,5
  • cebula

    1
  • czosnek

    2 ząbki
  • pomidory suszone

    (płatki) 1 łyżka
  • zioła prowansalskie

    1 płaska łyżka
  • przyprawa do kurczaka

    1 łyżeczka
  • sól i pieprz

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu w osolonej wodzie.
Pierś z indyka myjemy kroimy w kostkę, oprószamy solą i pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Czosnek siekamy i rumienimy na oleju, dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, gdy się zeszkli dokładamy pierś i podsmażamy. Następnie paprykę kroimy w małe paseczki i dodajemy do mięsa, dusimy.
Po kilku minutach dodajemy płatki pomidorów suszonych i zioła prowansalskie, dusimy dalej.
Na oddzielnej patelni lub garnku do smażenia, plasterki wędliny wędzonej (pokrojone na wielkość około 4 na 4 cm), najlepiej baleronu lub boczku smażymy na głębokim oleju na złoto i chrupiąco. Gdy kasza się ugotuje dodajemy ją do mięsa i warzyw, mieszamy całość i kilka minut razem smażymy żeby smaki się połączyły.
Wykładamy na talerz, na wierzchu układając odsączone z tłuszczu chipsy mięsne. Podajemy gorące.
agaK.
Ilość składników na dwie syte porcje lub 3 mniejsze.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

kokoszka

28.02.2017 00:04
super wygląda ten obiadek

w mojej kuchni

21.02.2017 22:11
To moje smaki w tej potrawie

halina17

20.02.2017 23:16
Dobre danie.

Renataj

20.02.2017 19:48
Apetyczny przepis - uwielbiam wszelkie kasze z warzywami i mięsem drobiowym.

ewelinapac

20.02.2017 18:42
ciekawe danie

wwwiolka

20.02.2017 16:16
Bardzo fajny przepis.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat