Piersi z kurczaka z ciecierzycą i oliwkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • oliwa

    4 łyzki
  • pierś kurczaka ze skórą

    4 szt
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Kolendra cała Prymat

    1/2 łyzeczki
  • bulion drobiowy

    250 ml
  • kardamon

    4 strączki
  • sok z jednej cytryny

  • ciecierzyca

    1 puszka
  • sól do smaku

  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • oliwki zielone

    12 szt
  • Kurkuma mielona Prymat

    2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

2 łyzki oliwy rozgrzewamy w żaroodpornym naczyniu i wrzucamy kurczaka ,rumienimy z obu stron. wyciągamy i kładziemy na bok.Rozgrzewamy pozostałą oliwę ,smażymy posiekaną w kostke cebulę oraz czosnek tak aby się nie zarumieniły,dodajemy kminek,kurkumę,rozgniecioną kolendrę i kardamon,smażymy na wolnym ogniu ok minuty.Kurczaka wrzucamy do naczynia.Wlewamy bulion, sok z cytryny i odsączoną i przepłukaną cicierzycę,doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu, aż kurczak będzie miękki, 10 minut przed końcem dodajemy oliwki. przed podamiem doprawiamy solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat